De fleste tandlæger anbefaler at bruge eltandbørster, men hvorfor gør de egentlig det?
Faktisk er det sådan, at en almindelig tandbørste og en eltandbørste præsterer nogenlunde lige godt i forskellige tests. Det kan derfor undre os almindelige lægfolk, at eksperterne så alligevel anbefaler det ene over det andet.
Det gør de, fordi at de fleste mennesker ikke har god tandbørsteteknik. Tandbørsteteknik? tænker du så. Ja, der er faktisk en teknik – og endda en ret vigtig teknik – bag det at børste tænder!
Den vigtige tandbørsteteknik
Vi gør det alle sammen dagligt – de bedste af os gør det endda to gange dagligt, så man skulle tro, at vi havde styr på, hvordan det skal gøres. Men alligevel tyder undersøgelser på, at mange af os ikke helt har så godt styr på det, som vi går og tror.
Teknikken bag en god og ordentlig tandbørstning er nemlig en balancegang mellem at børste tilstrækkeligt hårdt til at få fjernet plak og bakteriebelægninger men samtidig blødt nok til ikke at lave skader på tænder og tandkød. Derudover er det vigtigt at have en korrekt børstemetode – man skal bruge cirkulære bevægelser i stedet for at skurre frem og tilbage. Den sidste del af teknikken – og nok den del, hvor vi fleste fejler – er at børste sine tænder tilstrækkeligt længe. Man skal nemlig børste sine tænder i minimum to minutter for at kunne nå alle kanter og hjørner.
Eltandbørsten – en hjælpende hånd til os i nød!
Hvis ovenstående teknik virker uoverskuelig at mestre, kan eltandbørster assistere.
Mange af dem har nemlig trykindikatorer og timere. Trykindikatoren oplyser brugeren af tandbørsten, hvis der trykkes for hårdt, mens man børster. Derudover vil timeren hjælpe til at vide, hvornår man har børstet i de nødvendige to minutter. Nogle har endda timer på 30 sekunder også, så man kan dele tandsættet op i kvadranter og være helt sikker på at nå alle tænderne. Som det sidste trick i ærmet har eltandbørstens hoved cirkulære bevægelser, og man minimerer dermed risikoen for at lave skader på tænder og tandkød.