Bæredygtigt bambus tøj skåner miljøet

Tøj af bambustekstiler har i nogen tid været lovprist som bæredygtigt tøj. Bare her i Danmark finder du mange forhandlere, der har slået sig op på salg af bambus tøj. Al hypen skyldes, at det slet og ret er mindre tærende på miljøet at dyrke bambusgræs, hvilket skyldes mange ting:

  • Bambus er selv i stand til at forsvare sig mod svampeinfektioner og angreb fra bakterier, og af den grund er brug af pesticider unødvendig. En udbredt, men forkert myte er, at disse egenskaber stadigvæk er til stede, når bambus kommer på stofform.
  • Bambus har ikke behov for kunstgødning. Overhovedet. Planten formår fint at spire uden tilførsel af andet end lidt økologisk gødning. Det sætter mindre kvælstof i omløb.
  • Bambus kræver ikke genplantning efter høst. Rørene kappes af, men rives ikke op med rode, når der høstes bambus, og planten har evnen til at overleve dette og spire igen.

Ved siden af alt det vokser bambus hurtigt og ligger omtrent i midterfeltet blandt planter, når det kommer til at klare sig en rum tid uden vand. Bambus kan derfor tåle tørke for en stund.

Bambustekstil kan være blødt eller hårdt

Bambus undertøj er lækkert at have på, når tekstilet er produceret ved kemisk omdannelse af bambustøj til viskose, der så igen måske indgår med andre stoffer som det syntetiske nylon for at skabe elasticitet, modstandsdygtighed og øge flytning af uønsket fugt væk fra kroppen.

I den anden ende af spektret finder du mere linnedagtige bambustekstiler fremstillet ved at spinde bambus i stedet for at behandle det kemisk. Resultatet er en hårdhed, der ikke egner sig til trøjer eller undertøj, men som i stedet er godt til brug i mange dyne- og pudebetræk.

Giver nem vask og tørring

Med bæredygtigt tøj af bambus har du et mere miljøvenligt alternativ til meget andet tøj, især mange andre typer undertøj. Det er ikke svært på nogen facon at vaske eller tørre tøjet, da bambustekstil skabt af viskose bare skal maskinvaskes ved middel temperatur, tørres ved det mest skånsomme program – evt. tørres i skyggen – og så stryges mildt for at udjævne rynker.