Er min bolig udsat for skimmelsvamp?

Artiklen kan omfatte betalt indhold

Mange husstande døjer desværre med skimmelsvamp – både den synlige og den skjulte. Faktisk har undersøgelser foretaget af forskere vist, at der i hele verden findes mere end 50 forskellige arter af skimmelsvamp – heraf færre der vokser i Danmark. Fælles for alle arter er, at de kræver et fugtigt klima for at kunne vokse. Derudover vokser de typisk i organiske materialer. Det vil sige, at skimmelsvamp har mulighed for at vokse på menneskekroppe og i frugtholdige fødevarer. Derudover findes det overalt i naturen, og svampen lever blandt andet på plankeværker, planter, frugter og grøntsager. I naturen afhænger mængden af skimmel af årstiden, hvor sommeren især af angrebet, fordi det er fugtigt og varmt. I hjemmet ses det dog hele året og findes ofte i maling, tapet og træ, hvor vægge, paneler og lofter typisk bliver angrebet. Svampen kan dog også dannes i uorganiske materiale, som i mineraluld og glas. Skimmelsvamp ses ofte som prikker eller plamager i sorte, grå, grønne eller gule nuancer, som man skal være opmærksom på. Fugtige omgivelser er et hit for skimmelsvamp, og gør vækstbetingelserne bedre. Derfor anbefales det at vand hurtigt bliver fjernet fra overflader. Har du eksempelvis været udsat for en vandskade, bør du få den repareret hurtigt, og være opmærksom på det ramte område, for at være sikker på at undgå svamp. Generelt skal du holde din bolig tør og jævnlig rengøre, lufte ud og undgå tøjtørring indendørs.

Hvad gør jeg ved skimmelsvamp? 

Går du og har en mistanke om, hvorvidt din private ejendom er angrebet af skimmelsvamp? Så frygt ikke – skimmelsvamp test er din redning. Hos AG SkimmelsvampTest finder du et udvalg af tests, hvilket giver dig muligheden for selv at teste din bolig for skimmel. Der findes tests for både synlig og skjult skimmelsvamp, så valget af test afhænger af, hvad du ønsker at teste. Til at teste synlig skimmel på overflader, anbefales ’PRO-Clean’. Den er til dig, der billigt og nemt vil teste din bolig, og tjekke et mistænkeligt område. Viser testen, at du har skimmel i det testede område, kræver det, at du renser området med desinficerende og svampedræbende middel. Virker det mod forventning ikke, eller er området for hårdt ramt, så bør du anvende en mere avanceret test, som kan præcisere mængden og arten af skimmelsvamp. Du kan også bestille et besøg af en af eksperterne hos AG SkimmelsvampTest, som grundigt og professionelt vil undersøge dit hjem. Ønsker du derimod at teste for skjult skimmelsvamp, som kan være inde i væggene eller bag paneler, anbefales ’Settle Plate lufttest’ som kan give dig en indikation. ’Settle Plate lufttest med rapport’ giver derimod en laboratorieanalyse, og fortæller både mængden og arten af skimmelsvamp.

Hvad er konsekvenserne af skimmelsvamp? 

Der er en række skimmelsvamp symptomer, du kan være opmærksom på. Muglugten er et af de symptomer man oplever. Den kan virke ubehagelig og kvalm, men er som sådan ikke farlig. Skimmelsvamp kan være farlig for menneskers helbred, og især for dem, der typisk opholder sig omkring det. Mange oplever at allergi, hovedpine, træthed, hudirritation og åndedrætsbesvær forekommer, når man er omgivet af skimmelsvamp, og boligen er angrebet. Man kan opleve varige mén såsom kronisk allergi og astma. Det skyldes de sporer, som svampen udsender, som indeholder forskellige giftstoffer. 
Derfor anbefales det, at man ikke tøver, hvis man har en formodning om skimmelsvamp i sit hjem. Køb en test, du selv kan bruge, eller tag kontakt til en ekspert. Det gælder om at få bugt med det, så det ikke spreder sig, og så du ikke bliver syg af det.