Diskusprolaps i lænden

Artiklen kan omfatte betalt indhold

Diskusprolaps lænd. Hver dag belaster vi vores rygsøjle, og uden at vi ved af det, sker der løbende forandringer i rygsøjlen. Disse forandringer i rygsøjlen kan – hvis du er uheldig – resultere i en egentlig diskusprolaps i lænden. En diskusprolaps i lænden skyldes ofte en forkert belastning af ryggen. Ofte sker det, hvis du løfter noget tungt på en ikke hensigtsmæssig måde. Smerterne kan variere meget fra tilfælde til tilfælde, men som regel er de meget kraftige. Det er lægen, som diagnosticerer, at der er tale om en egentlig diskusprolaps – i de fleste tilfælde med hjælp fra af en MR-scanning. Men ofte er det slet ikke nødvendigt at MR-scanne ryggen. Det er selvfølgelig noget, som lægen vurderer i hvert enkelt tilfælde.

Behandling af diskusprolaps i lænden

I de fleste tilfælde er det slet ikke nødvendigt med en operation, hvis du bliver ramt af en diskusprolaps i lænden. I takt med at symptomerne aftager, kan det derimod være en god idé at aflaste ryggen med smertestillende medicin samt blid genoptræning. Udsigterne er rigtig gode – men der kan gå mange uger, eller sågar måneder, før lænden er helt fit-for-fight igen.

Når symptomerne er aftaget, kan du med fordel tage kontakt til en kiropraktor eller en fysioterapeut, som kan hjælpe dig med forskellige rygøvelser. Generelt er det en rigtig idé at stå op meget i løbet af dagen. F.eks. hvis du har et stillesiddende arbejde, så kan du med fordel benytte dig af hæve- sænkeborde, som gør, at du står mere op i løbet af arbejdsdagen. Yderligere er det også vigtigt at sidde rigtigt ergonomisk på kontorstolen.

Men også i fritiden er det en rigtig god idé, at du holder dig fysisk i gang og ikke sidder for meget ned, når du f.eks. er kommet hjem fra arbejdet.

Operation af diskursprolaps

Som allerede nævnt er det i de færreste tilfælde nødvendigt med en operation i tilfælde af en diskursprolaps. Ikke desto mindre kan det blive aktuelt, hvis smerterne er for intense, eller hvis smerterne ikke forsvinder i løbet af et par måneder. I mere sjældne tilfælde kan det være nødvendigt med en hasteoperation.