Komplet tandpasta guide (plus ny opskrift)

Det er sjovt at se, hvor meget vi går op i at købe økologisk. Men når der kommer til tandpasta, som ofte er fyldt med alt muligt unødvendigt, så er det ikke noget vi skænker en tanke. Selv ikke engang, hvis det er vores børn vi propper det i munden på.

Men selvom du laver din egen tandpasta, kan du stadig ikke være helt på at du skader dine tænder mere end det gavner.

Jeg har set utallige opskrifter af “gør det selv” tandpastaer, som er blevet sendt til mig af venner og bekendte og læsere her på bloggen, som kan være skadelige for deres tænder. De eksempler på skader, som jeg ofte ser er nedbrudt emalje og microbiome.

Men bare rolig, herunder får du en tandpasta som giver dig alt du skal vide for at lave din egen tandpasta, med de rette ingredienser og du vil få alle de rigtige helbredsmæssige fordele.

Hvorfor lave sin egen tandpasta?

Mange af de tandpastaer du ser ude i butikerne, kan være skadelige og i værste fald være så giftige for din krop:

 • Triclosan, en pesticide og hormonforstyrende stof.
 • Sodium lauryl sulfate (SLS)
 • Kunstige farvestoffer
 • Flour – Kan være giftigt, hvis du synker det og det virker ikke engang.
 • Titanium dioxide, bliver tilføjet for at give den hvide farve. Meget data viser at det er ufarligt. Dog mener jeg ikke at det burde være i tandpasta.
 • Glycering, som ikke er gift, men det hører ikke hjemme i din mund. Det er sæbe og belægger dine tænder med en hinde som kan skade dine tænder.
 • Ingredienser som slider på dine tænder, disse ingredienser kan skade din emalje, og gøre dine tænder mere følsomme, fx isninger.

 

Tandlæge i København City anbefaler følgende ingredienser i tandpasta

Tandlæge huset Plus1 i Købehavn city , har følgende ingredienser, som de mener er gode i en tandpasta.

 

 • Kokous olie, hjæper med at booste det microbiologiske forsvar i din tarm. (husk at alt hvad der kommer i tarmen starter i din mund)
 • Mineraler, specielt, hvis du drikker osmosis vand, som fjerner alt det dårlige i vand.
 • Knuste kakao nibs Tro det eller ej men chokolade tandpasta ville være den bedste tandpasta.
 • Bagepulver, vores mund indenholder tons vis af bakterier, som vi får ind i munder via det mad vi spiser. Derfor er det vigtigt at vi neutralisere vores dårlige bakterier i munden ved at drikke vand og spise grønt. Men bagepulver hjælper også med at holde den rigtige PH værdi i vores mund, på grund af den høje alkaline.

Hvad siger tandlægen til det?

Plus 1 tandlæge, som er en stor tandlægeklinik, har besvaret nogen spørgsmål

 

Når nu bage pulver er så godt at spise, skal jeg så bare spise en masse bagepulver?

Bagepulver er en god ingrediens at få ind i sin hjemmelavet tandpasta. Men der er også mange andre ingredienser, som også skal tilføjes, for at få den komplette beskyttelse.

Har jeg overhoved brug for at børste tænder? Hvad med kun at børste med vand? 

At slet ikke bruge tandpasta er også en løsning. Jeg har i perioder kun børste mine tænder med i vand. Det gode ved tandpastaen er dog at den går ind og forebygger mod en masse sygdomme i både mund og svælg. Så derfor vil jeg stadig råde dig til at bruge tandpasta. Og helst en tandpasta som er økologisk, eller som du selv har været inde på “hjemmelavet”

 

Om Plus1 tandlægerne:

Plus 1  er beliggende i Rødovre, Ballerup, Ørestad og Købehavn City, hvor mange af kunderne kommer fra. Der er fokus på at give patienterne en god oplevelse med massere af liv og energi på klinikken. De er særligt opmærksomme på patienter med tandlægeskræk, hvilket er et kæmpe plus, når jeg selv går rundt med tandlæge skræk.

Udover de lokale der bor i byerne, kommer der også mange patienter fra ude fra.

Xo

 

 

 

 

 

 

 

Skriv et svar