Nilan filter til ventilationsanlæg

Som udgangspunkt findes der to filtre i dit ventilationsanlæg, som der er mulighed for at udskifte. Den ene er indsugningsfiltret, og den anden er udsugningsfiltret. Endvidere er der også en mulighed for ventilationsanlæg med pollenfilter. Det er vigtigt for indeklimaet, at der både er et ind- og udsugningsfilter, fordi den udefrakommende luft skal renses, og den brugte luft skal herefter suges ud igen, hvor den selvfølgelig også skal være renset, så den ikke indeholder støv og skadelige partikler.

Vælg det rigtige filter

Det kan godt virke en smule uoverskueligt at skulle udvælge det helt rigtige filter til dit ventilationsanlæg. Der er nogle forskellige faktorer, som du skal tage stilling til, før du køber et filter til dit ventilationsanlæg. Det spiller eksempelvis en rolle, om du bor i et villakvarter, hvor der jævnligt bliver brugt brændeovne eller om du bor i område, hvor der ofte er en del trafik.

Generelt bliver filtrer opdelt i tre hovedfiltertyper, og det samme gælder med et Nilan filter:

  • Fint filter (F7) –  den mest velegnede, hvis man er pollenallergiker.
  • Mellemfint filter (M5) – udrenser størstedelen af partiklerne, men er ikke lige så effektiv som F7-filteret.
  • Groft filter (G4) – fjerner kun de synlige støvpartikler, så den er ikke optimal, hvis man ønsker at rense luften fuldstændig.

Det er også vigtigt at understrege, at i og med F7 filteret renser luften mere end de to andre filtrer, betyder det også, at anlægget arbejde mere, for at sende mere luft gennem ventilationsanlægget.

Udskiftning af filtre til Nilan

En god tommelfingerregel er, at filtre skal skiftet 3-4 gange årligt. Det kan dog variere fra hustand til hustand, hvor ofte filteret skal skiftet. Et godt råd er derfor at tilse ventilationsanlægget hver 3 måned, så du altid er på den sikre side. Det er selvfølgelig også forskelligt, fordi nogle ventilationsanlæg kører med posefiltre, som er også en smule dyrere, men kan derimod opsamle og lagre mere støv og flere partikler. Her skal man i det fleste tilfælde skifte 1-2 gange årligt. Jo mere støv dit filter opfanger, jo mere energi skal ventilationsanlægget bruge på filtreringen fremover.