Stofskiftet – en central proces i kroppen

Artiklen kan omfatte betalt indhold

Stofskiftet er en biokemisk omsætning af kroppens kemiske forbindelser. Stofskiftet har til formål at nedbryde den føde, vi indtager, til energi, der skal bruges i opbygningen af organiske molekyler. Selve processen kan være svær at forstå, men sikkert er det, at stofskiftet er en af kroppens helt centrale processer. Mange mennesker døjer med stofskifteproblemer enten i form af et for lavt eller forhøjet stofskifte. For lavt og forhøjet stofskifte kan ofte afhjælpes ved kostomlægning og kosttilskud, men hvorfor opstår stofskifteproblemerne overhovedet? Er du interesseret i at vide mere om forhøjet og for lavt stofskifte, kost og kosttilskud så læs mere her.

En kurv fyldt med sunde grøntsager

Stofskifteproblemer – Hvorfor?

Et for lavt stofskifte er forårsaget af en forhøjet mængde af det Thyreoidea stimulerende hormon, TSH samt en lav mængde af stofskiftehormonet thyroxin, T4. Nogle af de hyppigste årsager til for lavt stofskifte er blandt andet:

  • Kronisk betændelse i skjoldbruskkirtlen
  • Medfødt mangelfuld udvikling af skjoldbruskkirtlen
  • Store mængder jod
  • Virusbetændelse i skjoldbruskkirtlen

Et forhøjet stofskifte skyldes en øget mængde af thyroxin. Hos personer med forhøjet stofskifte ses det ofte, at skjoldbruskkirtlen i større eller mindre grad er forstørret. Forhøjet stofskifte kommer ofte af et upræcist samspil mellem arvelige og miljømæssige forhold, der giver sine udfordringer. Herudover er cigaretrygning, visse lægemidler og for meget jod i kosten ofte skyld i forhøjet stofskifte.

Hvad kan du selv gøre?

Døjer du med stofskifteproblemer af den ene eller den anden slags, er det anbefalelsesværdigt, at du ændrer i dine kostvaner. Du bør altid sørge for at spise sundt og varieret, samt undersøge jodindholdet i de fødevarer, du indtager. Herudover findes der diverse kosttilskud, der kan hjælpe dig af med dine stofskifteproblemer.

Hvad gør lægen?

Er dine stofskifteproblemer alvorlige, bør du selvfølgelig søge lægehjælp. Som oftest vil din læge undersøge din hals for forstørrelse af skjoldbruskkirtlen eller måle mængden af T4 og TSH. Herefter vil behandlingen ofte foregå via stofskiftehormon-tabletter eller ved behandling med radioaktivt jod. Ofte vil behandlingsforløbet strække sig over nogle måneder, men i mere alvorlige tilfælde kan der være tale om en behandlingsperiode, der varer resten af livet.